Berkecz Balázs blogja

Rogánék manipulálják a sajtóviszonyokat?!

2016. november 10. 19:22 - BerkeczBalazs

Rogán Antal propagandaminiszter legutóbbi interjúja után joggal merül fel a gyanú, hogy az általa irányított minisztérium nem ott hirdet, ahol a leghatékonyabban elérhetik az állampolgárokat, hanem politikai vagy gazdasági indokok alapján döntik el, hogy hol helyezzenek el állami hirdetést és hol nem. Ezzel Orbán kormánya a saját maga által összetákolt alaptörvényt is megsérti. 
rogan_elszolta_magat.png
(az eredeti kép forrása: index.hu)
Az utóbbi időben meglehetősen lepukkantnak tűnő luxus- és orbánzati propagandaminiszter a minap elcsattogott az ATV-be, és minden kellemetlen kérdésnél (nagyjából féltucatszor) belengette Kálmán Olgának a tényt, hogy nyert már néhány sajtópert. 

Rogán azonban nem csak a sajtóperek miatt emlegette a hazai sajtót, de a trükkösen kivégzett Népszabadság kapcsán Kálmán Olga által feltett kérdésre konkrétan így válaszolt (az ATV videóján 14:45 után):

"... én azt tudom mondani önnek, a magam nevében is, meg a miniszterelnök nevében is, ha van olyan baloldali médiacsoport, amelyik segítséget kér a kormánytól, ezt sose tette meg a Népszabadság egyébként, akkor mi hajlandók vagyunk erre. Tehát semmi kifogásunk nincs az ellen, hogy mondjuk hirdetéseket helyezzünk el a Népszavában, hogyha a Népszava új tulajdonosa, mert úgy látom, hogy ott valami új tulajdonos bukkan fel a láthatáron, ezt kérje. Ennek semmi akadálya nincs a részünkről. Mi minden további nélkül megtesszük..."

Mi az Együttben úgy gondoljuk, hogy Rogán Antal ezen kijelentése után joggal merül fel a gyanú, hogy az általa irányított minisztérium nem ott hirdet, ahol a leghatékonyabban elérhetik az állampolgárokat, hanem politikai vagy gazdasági indokok alapján döntik el, hogy hol helyezzenek el állami hirdetést és hol nem.  A kormánynak azonban nem azért állnak ezek az összegek a rendelkezésére, hogy médiumokat mentsenek meg belőle, hiszen akkor azok függetlensége is megkérdőjelezhetővé válik. Ezért ma Juhász Péter kérésére Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel fordult Rogán Antalhoz, és az alábbi kérdésekre várnak választ a propagandaminisztertől:

  • Miután ön a következőt nyilatkozta az említett műsorban: „a Népszabadság fordulhatott volna a kormányhoz állami hirdetésért, hogy ne menjen tönkre.” Ezek után joggal feltételezhető, hogy volt már ilyen esetre példa. Ki döntött arról, hogy hirdetések formájában nyújtsanak támogatást nehéz gazdasági helyzetben lévő lapkiadóknak? Miért tartják ezt helyes eszköznek? Mit kértek az állami megrendelésekért cserébe? Mi volt a segítségnyújtás feltétele?
  • Nem tartanak-e attól, hogy a célzottan osztott hirdetéseknek piactorzító hatása van?
  • Önök szerint a szerkesztőségi függetlenség, a sajtószabadság miként őrizhető meg ezzel a gyakorlattal?
  • Melyik médium, lapkiadó fordult eddig a kormányzathoz támogatásért?
  • A megkeresések személyesen vagy írásban érkeztek?
  • Ki hozott döntést az egyes megkeresésekkel kapcsolatban? Maga Orbán Viktor miniszterelnök?
  • Milyen formában kapták meg ezek a médiumok a támogatásokat?
  • Milyen összegű hirdetési megrendelést, támogatást kaptak ezen médiumok, lapkiadók?

Rogán Antalnak november 25-ig kell válaszolnia Szabó Szabolcs kérdéseire.

Én viszont felteszek egy olyan kérdést is, amire biztosan mindenki tudja a választ (ezért nem kérdeztük Rogánt sem): a propagandaminiszter által vázolt kijárós mechanizmus milyen viszonyban van az Alaptörvény IX. cikkének (2) pontjával, miszerint Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit? 

Mi az Együttben egyetértünk Petőfivel: szabad sajtó nélkül nem lehet egy nemzetnek sem szabadsága! 

Ezért a kormányváltást követően olyan politikai intézményrendszert építünk fel, amely a hatalom önkényét fékezi, ellensúlyozza, annak korlátokat szab. Helyreállítjuk az alapvető jogok védelmét, a magántulajdon szentségét. Biztosítjuk az érintettek közügyekbe való beleszólását, a nyilvánosság és a szabad sajtó kontrollját a politika felett.

 

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr7711948751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása