Berkecz Balázs blogja

Te tényleg azt hitted, hogy lesz nyugdíjad?!

2016. május 24. 08:49 - BerkeczBalazs

Miután Orbán és haverjai ellopták a magánnyugdíjunkat, most azt akarják, hogy a mai harmincas-negyvenes-ötveneseket a gyerekeik tartsák el, hiszen állami nyugdíjra nem, vagy csak megalázóan kevésre számíthatnak. Ébresztő! Hatalmas társadalmi katasztrófa közeledik! Te tényleg azt hitted, hogy lesz nyugdíjad?!

fideszes_szocialpolitika.png(az eredeti kép forrása: index.hu)

Az új, fideszes alkotmány, vagyis Magyarország Alaptörvénye szerint hazánkban senkinek sem jár alanyi jogon az állami nyugdíj, ugyanis a jogszabály XIX. cikke így fogalmaz:

(1) Magyarország arra törekszik, hogy minden állampolgárának szociális biztonságot nyújtson. Anyaság, betegség, rokkantság, fogyatékosság, özvegység, árvaság és önhibáján kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén minden magyar állampolgár törvényben meghatározott támogatásra jogosult.

(2) Magyarország a szociális biztonságot az (1) bekezdés szerinti és más rászorulók esetében a szociális intézmények és intézkedések rendszerével valósítja meg.

(3) Törvény a szociális intézkedések jellegét és mértékét a szociális intézkedést igénybe vevő személynek a közösség számára hasznos tevékenységéhez igazodóan is megállapíthatja.

(4) Magyarország az időskori megélhetés biztosítását a társadalmi szolidaritáson alapuló egységes állami nyugdíjrendszer fenntartásával és önkéntesen létrehozott társadalmi intézmények működésének lehetővé tételével segíti elő. Törvény az állami nyugdíjra való jogosultság feltételeit a nők fokozott védelmének követelményére tekintettel is megállapíthatja.

Hogy jobban lássuk a különbséget a rendszerváltáskor elfogadott alkotmányból is idézek:

70/E. § (1) A Magyar Köztársaság állampolgárainak joguk van a szociális biztonsághoz; öregség, betegség, rokkantság, özvegység, árvaság és önhibájukon kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén a megélhetésükhöz szükséges ellátásra jogosultak.

(2) A Magyar Köztársaság az ellátáshoz való jogot a társadalombiztosítás útján és a szociális intézmények rendszerével valósítja meg.

VAGYIS: 2011 előtt a Magyar Köztársaságban mindenkinek joga volt a megélhetéséhez szükséges ellátásra (így a tisztességes nyugdíjra is), de ma már az orbáni Magyarország csak törekszik rá, és lehetőségeihez mérten elősegíti az időskori megélhetés biztosítását.

Sőt, a szociális intézkedések jellegét és mértékét a szociális intézkedést igénybe vevő személynek a közösség számára hasznos tevékenységéhez igazodóan is megállapíthatja, vagyis fideszes mércével eldöntheti, hogy ki végez a közösség számára hasznos tevékenységet és ki nem, és ennek megfelelően oszthatja pofára a támogatásokat vagy a nyugdíjat.

Mindeközben Orbánék 2011-ben államosították, vagyis ellopták a magánnyugdíjpénztárakban tartott magánvagyont, a mi saját magunk nyugdíjára külön-külön félretett és névreírt pénzünket, és elverték a saját hóbortjaikra.

Az index.hu utánajárt, hogy miként tapsolta el az Orbán-kormány a tőlünk lenyúlt 3000 milliárd forintot:

  • 2034,9 milliárd forintot az államadósság csökkentésére költöttek, illetve államkötvényeket vásároltak vissza;
  • 459 milliárd Ft a központi költségvetésben és állami pénzalapokban landolt;
  • 218 milliárd forintot átértékelési veszteségként könyvelt el az alap;
  • 233,2 milliárdot pedig kifizettek reálhozamként a nyugdíjpénztáraknak.

Orbán, Matolcsy és a többi fideszes kókler nagyjából két év alatt a seggére vert a hazai GDP nagyjából 10%-át kitevő nyugdíjvagyonnak, a mi saját, hosszú évek alatt összekuporgatott nyugdíjpénzünknek.

Jól megvédték a mi saját pénzünket, ugye?

És ezek a tróger fideszes tudják, hogy nagy bajt csináltak, hiszen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Portfolio tavaly őszi "Öngondoskodás 2015" című konferenciáján már arról beszélt, hogy 15-20 éves távlatban elemi szükség lesz az öngondoskodásra, vagyis egy fideszes miniszter ismerte azt el, hogy mégiscsak szükség van egy magánnyugdíj pillérre, ahol mindenkinek elemi érdeke a pénzét még aktív éveiben összekuporgatni, hogy ne halljon éhen öreg korában.

Ráadásul ma már nem nyugdíjbiztosítási járulékot fizetünk az államnak, hanem szociális hozzájárulási adót, és ezt az államnak nem muszáj kizárólag nyugdíjra költenie, arról pedig már rég nincsen szó, hogy Kovács Józsefnek, Szabó Bélánénak, Tóth Évának vagy Berkecz Balázsnak önálló nyugdíjszámlát vezetne az állam. Amit májusban befizetnek a bérből és fizetésből élők a közösbe, abból júniusban nyugdíjat fizet az állam és jónapot.

A masszív elöregedést jelző demográfiai adatok valamint a tömeges kivándorlás viszont arra enged következtetni - amire Varga Mihály is utalt a Portfolio konferenciáján -, hogy 15-20 éves távlatban hatalmas gond lesz az állami nyugdíjrendszerrel, hiszen nem lesz elég befizető és befizetés, amiből elegendő nyugdíjat lehetne fizetni, és emiatt lesz elemi szükség az öngondoskodásra.

Vagyis a mai húszas-harmincas-negyvenes-ötvenes korosztály már egy másik nyugdíjrendszerben élheti le öregkorát, de a mai hatvanasok sem lesznek biztonságban, ha 15 év múlva még élnek, hiszen az ő nyugdíjaikat is majd az akkori adóbevételekből tudja majd rendezni az állam.

Tehát a mai ötvenesek és a náluk fiatalabb generációk vagy elkezdenek gőzerővel öngondoskodni (vagyis spórolni nyugdíjbiztosításokban vagy más formában) vagy - fideszes alaptörvény értelmében - az állam fogja kötelezni a gyerekeiket arra, hogy tartsák el megöregedett szüleiket.

Attól tartok, ha nem rázzuk fel magunkat, nem zavarjuk el sürgősen ezt a felelőtlen fideszes tolvajbandát, akkor egyre kevesebb időnk lesz arra, hogy végre normális hellyé tegyük Magyarországot, egyre fogy az időnk ahhoz, hogy a szociális ellátó rendszert rendbe tegyük, és ha ez a fideszes rokon-cimbi-üzlettárspolitika marad, akkor nyugdíjaskorúak ezrei lesznek öngyilkosok csak azért, hogy saját nyomorukkal ne terheljék gyerekeiket.

Mi az EGYÜTTben arra vállalkoztunk, hogy változtassunk. Mentesen bal- és jobboldali populizmustól, mentesen az antikapitalista és nyomorba vezető rendszerkritikától, de értve mindennapjaink tűrhetetlen igazságtalanságait. 

Ha te is dolgoznál azért, hogy jobb hely legyen Magyarország, tegyük EGYÜTT!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr98742286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása