Berkecz Balázs blogja

A Fidesz miatt büntethet minket az EU

2016. május 11. 15:00 - BerkeczBalazs

Az a hír jelent meg a szerdai Magyar Nemzetben, hogy egy általam is problémásnak tartott 420 milliárdos keret-közbeszerzés versenykorlátozó volta miatt elkerülhetetlen a brüsszeli korrekció, azaz az uniós támogatás egy részének a visszafizetése ügyében intézkedhet az Európai Bizottság, és akár 210 milliárdra is rúghat az elvonás mértéke. A fideszesek most már nem csak katatón lopkodással, de felelőtlen, káros intézkedéseikkel is megkárosítanak minket.

fidesz_miatt_szivatnak_1.pngfotó: Yves Herman / Reuters / index.hu

Mint ismert, 2016. március 19-én tettem bejelentést az OLAF-nál a legújabb fideszes gigatender miatt, mert a gyanú szerint a kormány arra készül, hogy egyszerre 420 milliárd forintnyi munkát juttat közpénzből fideszes oligarcháknak szennyvízelvezetési és -tisztítási, a hulladékgazdálkodási és az ivóvízminőség-javító beruházások megvalósításánál. Emlékezetes, márciusban a HVG írt arról, hogy a Nemzeti Fejlesztési Programiroda követelményeinek szinte csak a Duna Aszfalt Kft., a Mészáros és Mészáros Kft. és a Békés Drén Kft. képes majd megfelelni. 

A Világgazdaság már április közepén arról írt, hogy értesülése szerint az Európai Bizottság máris a közbeszerzés leállítását kérte

Most ezt írta az ügy kapcsán a Magyar Nemzet:

Az aszfaltkeverőügyhöz hasonló méretű botránnyá dagadhat a magyarországi szennyvíz-beruházási gigatender, ugyanis ebben az esetben is versenykorlátozás alapos gyanúja miatt vizsgálódik az Európai Bizottság – értesült a brüsszeli testülethez közeli forrásokból lapunk. Még a nagyságrend is hasonló, hiszen az útépítéseknél a keverőtelepek leosztásával 500 milliárd forintnyi európai uniós forrást sodort veszélybe a kormány, míg a hat vidéki régiót érintő szennyvizes projektek 420 milliárdot emésztenek fel. Lapunk úgy tudja, utóbbi ügyben elkerülhetetlen a korrekció, azaz az uniós támogatás egy részének a visszafizetése. Értesüléseink szerint a továbbra is a közbeszerzések tisztasága mellett kardoskodó magyar fél a színfalak mögött legfeljebb öt-tíz százalékos büntetésbe még belemenne, Brüsszel azonban visszavenné a források 40-50 százalékát is. Eszerint a kormány szempontjából legkedvezőbb forgatókönyv a 21 milliárd forintos bírság lenne, a legkedvezőtlenebb pedig 210 milliárd mínusz. Az ilyenkor alkalmazott gyakorlatot ismerve azonban feltételezhető, hogy valahol „félúton” születik meg az alku, ezzel legalább százmilliárd forinttól eshet el az állam. Már a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) is foglalkozik a vízközműhálózatok fejlesztésére vonatkozó nagy értékű pályázatokkal, amely ezzel együtt jelenleg 16 magyarországi ügyben nyomoz, s ügykezelőkből, jogi véleményezőkből és hírszerzési elemzőkből álló külön csoportot hozott létre a hazai esetekre. Az OLAF ehhez hasonló „szakosodására” az EU-tagok közül rajtunk kívül csak Lengyelországban és Romániában kényszerült.

Felháborító, hogy a fideszesek most már nem csak katatón lopkodással, de felelőtlen, káros intézkedéseikkel is megkárosítanak minket.

Az ügy itt még nem ér véget, mert egy másik bejelentést is tettem az OLAF-nál:

Az Átlátszó egy hónapja számolt be arról, hogy több Fidesz-közeli cég, többek között egy Mészáros Lőrinccel és Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal összefüggésbe hozható, OLAF-vizsgálatban is érintett vállalkozás segít majd lebonyolítani csalás-gyanús, 420 milliárd forint összértékű közbeszerzéseket a Nemzeti Fejlesztési Programiroda megbízásából, 5 milliárd forint uniós pénzért. 

Április 14-én ismét az OLAF-hoz fordultam, mert az Átlátszó alapos cikkét olvasva az a gyanúm támadt, hogy Orbán és Tiborcz haverjai tömött zsebekkel fognak segíteni 420 milliárddal teletömni újabb fideszközeli zsebeket. Az ötmilliárdos tenderen ugyanis öt ajánlattevő nyert, akiken keresztül eljuthatunk a gönyűi kikötőtől Felcsútig, a Design Terminaltól Garancsi Istvánig, áttételesen pedig természetesen Tiborcz István felé tartanak a szálak. 

Felszólíthatnám Orbán Viktort, Lázár Jánost és a Nemzeti Fejlesztési Programiroda vezetőjét, Nagypál Sándort, hogy hagyják abba azt az agyrémet, amit művelnek, hogy mondjanak végre le, de az ő vastag arcbőrükről minden lepereg. Nem fognak ők addig visszavenni ebből a súlyosan kártékony lendületből, amíg a választók nem térnek magukhoz és nem állítják meg őket.

Mi az EGYÜTTben azért dolgozunk, hogy a választókkal együtt, közösen megállítsuk a kártékony Fideszt és felszámoljuk a korrupciót, hogy végre mindnyájan egy normális országban élhessünk!

Csatlakozz, hogy EGYÜTT állítsuk meg őket!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr78707354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása