Berkecz Balázs blogja

Bejelentést tettem az Európai Csalás Elleni Hivatalnál

2016. február 21. 09:16 - BerkeczBalazs

Rendszerszintű összeférhetetlenség Magyarországon az uniós finanszírozású Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban!

A magyar kormány 272/2014. (XI. 5.) rendelete - amely a 2014-2020 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről szól – komoly összeférhetetlenségi kérdéseket vet fel, és jelentős visszaélésekre adhat okot, ráadásul több megyéből van olyan jelzés, hogy el is indult a "játék" ezekkel a pénzekkel, ezért bejelentést tettem az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF).

olaf_4_1.png

Ma az a helyzet, hogy a 272/2014. (XI. 5.) kormányrendelet hatálya alá tartozó támogatásból megvalósuló közfeladat fejlesztési projektek vonatkozásában a projekt-előkészítés, a tervezés, a közbeszerzési eljárások lefolytatása, az ingatlanvásárlás, a terület-előkészítés, a műszaki ellenőri szolgáltatás, a projektmenedzsment, a tájékoztatás és nyilvánosság biztosítása, a könyvvizsgálat feladatok ellátása is olyan tevékenység, amelyben köteles a megyei önkormányzat részt venni, ha azt a települési önkormányzat kéri. Sőt, ezeket a költségeket csak akkor lehet elszámolni, ha a megyei önkormányzat végzi, vagy ha 100%-os önkormányzati tulajdonú cég csinálja, a pályázó önkormányzattal konzorciumban (a kormányrendelet 5. sz. mellékletének 3.8. pontja a projektmenedzsment feladat ellátására vonatkozóan határozza meg a konzorciumi szerződés lehetőségét).

Itt merül fel az összeférhetetlenség kérdése is, ugyanis a 272/2014. (XI. 5.) kormányrendelet 3. § (1) bekezdése szerinti területi szereplő a megyei önkormányzat is, aki a kormányrendelet XI. fejezetében leírt területi kiválasztási rendszerben meghirdetett felhívások döntés-előkészítő bizottságába egy főt delegál (jellemzően a megyei önkormányzatok elnökeit delegálták), aki így egyik oldalról kedvezményezett, a másik oldalról döntéshozó, vagyis a magyar kormány 272/2014. (XI. 5.) rendelete - álláspontom szerint - összeférhetetlen, és visszaélésre, csalásra okot adó helyzetet keletkeztet, amely nem egyeztethető össze az EU szabályaival, és amely esetleg kedvezőtlenül befolyásolja az Európai Unió valamint a magyar polgárok pénzügyi-, gazdasági- és társadalmi érdekeit.

Erre utal konkrét kézzelfogható bizonyítékként az a levél is, amelyet Bod Tamás, az Együtt gyulai önkormányzati képviselője mutatott be a napokban a magyar sajtónak, és amely levélben 28 békés megyei település polgármestere jelezte Zalai Mihálynak, a Békés Megyei Önkormányzat elnökének, hogy tisztességtelennek tartja a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) döntési mechanizmusát, ráadásul háttéregyeztetésekről és politikai alkukon nyugvó pályázati döntésekről írnak, miközben a kiírások le sem zárultak, hivatalos pályázati bírálat még nem történhetett, sőt nem is minden esetben nyíltak meg az ominózus uniós pályázati források, vagyis nem születhettek jogszerű pályázati döntések.

Egy másik esetben a Baranya Megyei Önkormányzat alelnöke, Fazekas Róbert arról írt egy kommentjében a Facebookon, hogy a "TOP-s pályázatoknál a Megyei elnök és IH vezetője dönti el melyik pályázat nyer".

Ráadásul háttérbeszélgetésekről olyan információk szivárognak ki, melyek szerint olyan tájékoztatást adnak egyes megyei önkormányzati vezetők polgármestereknek, hogy a településeik akkor indulnak nagyobb eséllyel a TOP pályázatain, ha a megyei önkormányzattal konzorciumban valósítják meg ezeket a fejlesztéseiket. (Az már egy más kérdés, hogy a megyei önkormányzatok munkaszervezetei szinte kivétel nélkül teljességgel alkalmatlanok arra, hogy félszáz vagy száz uniós projektet szimultán lebonyolítsanak.)

Attól tartok, hogy ha nem lépünk időben, ha ilyen összeférhetetlen, komoly visszaélésekre lehetőséget adó rendszerben dől el több ezermilliárdnyi közpénz sorsa, akkor egy későbbi uniós ellenőrzésnél még csúnyább vége lehet ennek az ügynek. Ráadásul nem engedhetjük meg, hogy a Fidesz és a korrupció kormánya ellopja, és az ország épülése helyett saját magára és a haverjaira költse a közös pénzünket, ezért fordultam az OLAF-hoz!

Az Együtt politikusai mindent megtesznek azért, hogy Magyarország végre egy tisztességes, normális és élhető ország legyen!

UPDATE: Itt a Békés megyei 28 polgármester Zalai Mihálynak, a Békés Megyei Önkormányzat elnökének írt levele:

2_3m_level_zalai_mihalynak_top_teruletspecifikus_mellekletei_ugyeben.jpg

2_3m_level_zalai_mihalynak_top_teruletspecifikus_mellekletei_ugyeben_2.jpg

2_3m_level_zalai_mihalynak_top_teruletspecifikus_mellekletei_ugyeben_3.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr168407742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása