Berkecz Balázs blogja

Mondja kedves miniszterelnök úr, tényleg ilyen pitiánernek tetszik lenni?

2016. február 13. 10:04 - BerkeczBalazs

Február 13-án, Szigetvár török alóli felszabadulásának évfordulóján kezdődött el a Zrínyi Emlékév, amelyet történészkonferenciával, irodalmi vetélkedővel, kiállítással, igényes gasztronómiai és zenei esttel fűszerezett rendezvénnyel indított a város. Az Emlékévet nyitó rendezvényt Szigetvár önkormányzata szervezi és fizeti annak ellenére, hogy az Emlékévet a magyar kormány hirdette meg, mert a magát - hamisan - Európa megmentőjeként és védelmezőjeként beállító Orbán Viktor nem döntötte el, hogy kormányával megemlékeznek-e tisztességgel a keresztény Európa valódi védelmezőjéről, Zrínyi Miklósról, a szigetvári hősről. Sőt, biztos forrásból tudom, Orbán meg van sértődve a minarettel kapcsolatos kis játékának lelepleződése miatt a városra, ezért betart Szigetvárnak, és azoknak, akik tisztelettel megemlékeznének Zrínyiről. Mondja kedves miniszterelnök úr, Ön tényleg ilyen pitiáner?

mi_a_baja_orbannak_zrinyivel.png

Február 12-én tartották Szigetváron azt a hivatalos és tradicionális megemlékezést, amelyen a Zrínyi téri Ali pasa dzsámiból kialakított katolikus templom falánál beszédek kíséretében koszorúkat helyeznek el annak emlékére, hogy 1689. február 13-án Szigetvár városa a török uralom alól osztrák segítséggel felszabadult. Az idei rendezvényen a város vezetői mellett részt vett Ralph Scheide osztrák nagykövet, Gordan Grlic Radman horvát nagykövet, Vesna Haluga horvát főkonzul, Fodor Pál történész, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója, Padányi József dandártábornok, Mehmet İnceoğlu, az Európai Török Demokraták Egyesületének képviseletében és Hóvári János,a Magyar Alkotóművészek Közhasznú Nonprofit Kft. főigazgatója, a Zrínyi Miklós Emlékév Emlékbizottság elnöke. Igen, jól látták a felsorolást, nem volt a magyar kormány részéről senki, aki lerótta volna a tiszteletét a szigetvári várat a 122 évig tartó török uralom alól felszabadító hősök előtt. Sőt, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Tiffán Zsolt sem ért arra rá, hogy képviselje pártját és kormányát.

Hogy miért ez a nagy kormányzati távolságtartás? Gondolom azért, mert pénzt sem adtak a saját maguk által a 1834/2015. (XI. 24.) számú kormányhatározatban meghirdetett Zrínyi Emlékévre, annak ellenére, hogy ugyan ebben a kormányhatározatban azt határozta meg az Orbán-kormány az  emberi erőforrások minisztere számára, hogy 2016 január 24-ig készítsen előterjesztést a „Zrínyi Miklós–Szigetvár 1566” emlékév kapcsán megvalósítandó programokról és azok forrásigényéről, tovább gondoskodjon annak Kormány részére történő benyújtásáról. Kormánydöntés ennek ellenére nem született, úgy látszik, hogy már a saját szabályaikat sem tartják be Orbánék.

Kedves Orbán Viktor miniszterelnök úr!

Mondja már meg, mi akadályozta Önt és kormányát abban, hogy megvalósítsák azt, amit saját kormányhatározatukban megfogalmaztak, nevezetesen azt, hogy "minden magyar tiszteletét Zrínyi Miklós várkapitány és a szigetvári hősök példaértékű helytállása, cselekvő hazaszeretete és közössége iránt, kifejezésre juttatva a  nemzet elkötelezettségét Zrínyi Miklós életének, hagyatékának és tettének megismerése, ápolása irányában, célul tűzi ki, hogy a  szigetvári ostrom története, üzenete és dicsősége széles körben ismertté váljon, és példaként szolgáljon a nemzet társadalmi és gazdasági életében egyaránt – az  1566. évi szigetvári ostrom és az  ott tanúsított hősies helytállás, valamint Zrínyi Miklós halálának 450. évfordulója emlékére" tisztességgel elindítsák idén a „Zrínyi Miklós–Szigetvár 1566” emlékévet? 

Drága Miniszterelnök Úr, az Ön egyik kedves kollégája arról tájékoztatott, hogy a törökök minaretépítési elképzeléseivel kapcsolatos kommunikációs feladatok vették el az időt és az energiát, ezért nem tudott még Ön dönteni arról, mennyit fordítsanak a Zrínyi Emlékév programjaira, és a korábban Ön által is nemzeti emlékhellyé nyilvánítani szándékozott állami tulajdonú szigetvári vár felújítására. 

Mondja kedves miniszterelnök úr, Ön tényleg ilyen pitiáner?

Mindnyájan tudjuk, hogy ebben az országban az épül és az fejlődik, amit és akit Ön fejleszteni akar: legyen az egy Fejér megyei falu, egy ex-koronaőr vagy vidéki gázszerelő, ha Ön úgy gondolja, hogy tolni kell a szekeret, akkor az a szekér beindul, viszont ha valakit szivatni akar, akkor ott nem megy előre semmi (utóbbi helyzetről Lajos barátja bizonyára sokat tudna mesélni).

Miniszterelnök Úr, az Ön eddigi kormányzati tevékenységének tükrében nehéz nem azt gondolnom, hogy valamilyen oknál fogva nem szereti Szigetvárt és Zrínyi Miklóst.

Mondja már meg kedves Miniszterelnök Úr, hogy mi a baja a magyar országgyűlés döntése révén a "Leghősiesebb Város" (Civitas Invicta) rangot viselő Szigetvárral, és mindnyájunk hősével, Zrínyi Miklóssal? 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr918385988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása