Berkecz Balázs blogja

Folytatódik a felelőtlen hazárdjáték az uniós pénzekkel

2016. január 27. 13:01 - BerkeczBalazs

Néhány hete írtam arról, hogy nem csökkentek a régiós különbségek, Budapest és Pest megye szívta fel az uniós támogatási ciklus pénzeinek harmadát, míg a leszakadt régiók csak alamizsnát kaptak. A most induló  2014-2020-as pénzügyi időszakban még ennél is nagyobbak lehetnek a problémák, ugyanis idén augusztusban úgy döntöttek Orbánék, hogy 2017. június 30-ig kiírják a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési ciklus minden magyar pályázatát. Mindezt úgy, hogy teljesen szétverték átalakították a pályázati intézményrendszert, ami ráadásul teljesen átpolitizálódott. Az Orbán-kormány újabb döntéseinek ismeretében sajnos bizton állíthatjuk: ebben az uniós támogatási időszakban is folytatódik a hazárdjáték az EU-ból érkező támogatásokkal, a Fidesz előre feléli és felelőtlen módon szórja el a közpénzmilliárdokat.

orban_fideszes_hazardjatek.png

A Magyar Közlöny idei 7. számában megjelent kormányhatározatok szerint Orbán és Lázár tervei szerint 2016-ban elkölti:

  • a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program teljes keretének 88,91 %-át (408,2 milliárd Ft-ot);
  • a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program teljes keretének 75,19 %-át (929.6 milliárd Ft-ot);
  • a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program teljes keretének 55,80 %-át (1573,9 milliárd Ft-ot).

Vagyis előre lekötik és elköltik azt a pénzt, amit eredeti vállalásában még szépen ütemezve tervezett elkölteni az Orbán-kormány az Európai Unióval kötött Partnerségi Megállapodása szerint.

partnersegi_megall_1.png

A legdurvább azonban a Vidékfejlesztési Program 2016 évi keretével kapcsolatos kormányzati döntés, ahol a teljes 7 éves keret (1260 milliárd Ft) 94,2%-át tervezik lekötni idén. Ezt jelenti, hogy Orbán eszement kormánya úgy tervez idén elverni 1187 milliárd forintot, hogy a vidékfejlesztés alapját jelentő úgynevezett LEADER Helyi Akció Csoportokban majd csak tavasszal fejeződik be az a tervezési folyamat, ami alapján helyben fel lehet használni ezeket a pénzeket.

Ráadásul a kormány idei tervei a költségvetéssel sincsenek összhangban, miközben hatalmas aránytalanságok várhatóak a pénzek elosztásában. 

161 milliárd Ft-ot, a 4-es metró megépítésére költött uniós forrásoknak megfelelő összeg 81%-át, projektenként átlagosan 8 milliárd Ft-ot tervez elkölteni a kormány állami intézményekre és cégekre az adminisztratív terhek csökkentése címén. Ennek töredéke jut olyan fontos fejlesztésekre vidéken, mint a fenntartható települési közlekedésfejlesztés, amelyre mindössze 64 milliárd Ft-ot terveznek fordítani, vidéki egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztésekre pedig mindössze 27 milliárdot, az egyre leszakadtabb régiókban szociális városrehabilitációra pedig mindössze 21 milliárdot, miközben közel 18 milliárd Ft-ból 65 ezer tisztviselő agymosását akarják elvégezni “közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése” címén.

Magyarország már kettészakadt, és ez a leszakadás így biztosan nem fog helyreállni, még szegényebbek lesznek az amúgy is szegény déli és keleti régiók, miközben Budapest és Nyugat-Európa elszívó ereje egyre csak nő.
Mindeközben Lázárék szétverték a komplett pályázati intézményrendszert, megyei elnökökön és pártkomisszárokon keresztül döntik el, hogy kinek mennyi pénz jusson. 
Csak egy példa: Nagy Csaba, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke (aki egyben a Fidesz baranyai vezetője is) városvezetőkkel folytatott informális egyeztetéseken már több nem fideszes városvezetővel közölte is, hogy esélyük sincs a most megnyílt uniós forrású Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatainak első körében forráshoz jutni. Ugye milyen demokratikus?! 
Attól tartok, hogy csúnya vége lesz ennek, de mi az Együttben ezt nem hagyjuk, ha kell, akkor az OLAF-hoz és más hivatalos, független nemzetközi szervezetekhez fordulunk, mert nem engedhetjük meg, hogy a Fidesz ellopja és az ország épülése helyett saját magára és a haverjaira költse a közös pénzünket!
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr938320152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása