Berkecz Balázs blogja

A mecseki atomtemető is a tubesi radar sorsára jut?

2015. december 23. 10:00 - BerkeczBalazs

Végre megtartották Pécsett a Mecsekbe tervezett atomtemető ügyében azt a közmeghallgatást, amiért pécsi civilekkel és ellenzéki pártokkal közösen több ezer aláírást gyűjtöttünk. Azt reméltem, hogy ez azt is jelentheti, hogy végre véget ér a baranyai Fidesz atomtemető-ügyben tanúsított sunnyogása, de ez nem egészen így alakult, a kérdéseimre nem érkezett válasz, ráadásul a fideszes többségű közgyűlés is egy töketlen határozattal zárta le az eseményt. Azt viszont most borítékolom, hogy a mecseki atomtemető is a tubesi radar sorsára jut, akárhogyan is sunnyog a Fidesz és az MSZP a kérdésben. 

pecs_kozgyules.jpgA Mecsek NEM atomtemető! (fotó: Nagy Erzsébet)

Előre bocsátom, hogy nem fogok pontos beszámolót írni a közmeghallgatásról, hiszen azt a Facebook oldalamon élőben közvetítettem, amely videó-közvetítés elérhető, és jelenleg is visszanézhető.

Közmeghallgatás az atomtemető ügyében

Szerző: Berkecz Balázs, 2015. december 22. 

Közmeghallgatás az atomtemető ügyében (folytatás)

Szerző: Berkecz Balázs, 2015. december 22.

 

Ráadásul a pecsistop.hu is közölt egy jó kis beszámolót az eseményről, amelynél most én sem tudnék korrektebbet írni, ellenben idézném a lényeget belőle:

Bő két órán keresztül tartott Pécsen a Boda körzetébe tervezett végleges atomhulladék-tároló ügyében összehívott közmeghallgatás. Abban minden felszólaló egyetértett, sokkal nagyobb beleszólás kell a pécsieknek az ügybe. Páva Zsolt meghajolt a népakarat előtt, de voltak az övénél jóval konkrétabb ellenzéki javaslatok is, melyeket leszavazott a fideszes többségű közgyűlés.

Még mindig vannak kérdések, amelyekre nincs válasz.

Idén márciusban levélben, kedden nyílt levélben majd a közmeghallgatáson személyesen is általam fontosnak vélt kérdéseket intéztem Páva Zsolthoz, Pécs polgármesteréhez. A kérdéseim az alábbiak voltak:

  • Mikor és milyen formában kapott Ön először tájékoztatást a Mecsekbe tervezett nagy aktivitású hulladék-elhelyezési programról?
  • Ön személyesen helyesnek tartaná-e, támogatná-e a nukleáris hulladék mecseki tárolását?
  • Meggyőződésem, hogy a pécsiek és baranyaiak többsége nem támogatja a nukleáris hulladék mecseki tárolását, szerintem ezt a mai közmeghallgatás is meg fogja erősíteni, ezért kérdezem, hogy milyen lépéseket terveznek annak érdekében, hogy teljesüljön a pécsiek és baranyaiak akarata?

Páva polgármester pedig erre azt mondta, hogy a közmeghallgatás rendeltetése nem az, hogy ő elmondja, mit gondol, mi a véleménye a "potenciálisan elítélendő" hulladéktárolóról, így erre a kérdésre nem válaszol, nem fogja a véleményét elmondani, de ettől még a napirend természetesen rendben fog lezajlani és a végén egy két pontból álló határozati javaslattal szeretne majd előállni.

Tehát Pécs város lakói nem tudhatják meg, hogy az általuk megválasztott polgármester mikor kapta az első tájékoztatást a Mecsekbe tervezett nagy aktivitású hulladék-elhelyezési programról, és azt sem, hogy Páva Zsolt helyesnek tartaná-e, támogatná-e a nukleáris hulladék mecseki tárolását?

Arra kérdésre, hogy milyen lépéseket terveznek annak érdekében, hogy teljesüljön a pécsiek és baranyaiak akarata szintén nem született konkrét válasz, hacsak nem vesszük azt a közgyűlési határozatot a kérdésre adott jelzésnek, amelyben a város képviselői kinyilvánították, hogy Pécs önkormányzata ragaszkodik a hulladéktároló létesítéséhez kapcsolódó kutatásokkal kapcsolatos folyamatos tájékoztatáshoz, és ragaszkodik ahhoz, hogy a radioaktív tároló építése kapcsán kifejthesse véleményét.

Azokat az ellenzéki képviselők által megfogalmazott határozati javaslatokat pedig gyáva tartózkodással ütötte el a fideszes többség, amelyekben jóval konkrétabb intézkedéseket szorgalmaztak, például független szakértők bevonását, a nukleáris hulladékok nemzeti kezelésének stratégiája felülvizsgálatának Pécs önkormányzata általi kezdeményezését indítványozták.

A Fidesz és a szocik tovább sunnyognának.

Páva Zsoltnak mindehhez talán önigazolása is van, hiszen a radar ügyében is aktívan közreműködő civil vezető, Nagy Erzsébet kérdésére, miszerint ez sokkal durvább ügy, mint a tubesi radar volt és érthetetlen számára, hogy ebben az ügyben miként tud a polgármester hallgatni azt válaszolta, hogy szerinte az a durva, hogy a lokátor sikeres ügyét összemossák azzal az üggyel, ami majd csak évtizedek múlva lesz aktuális. 

Ahogy a közgyűlésen is elmondtam erre a fideszes hülyeségre reagálva: az atomtemető ügye most aktuális, hiszen az atomtemető helyszínét kereső, egyébként rendkívül költséges kutatások most zajlanak, és sehol másutt nem kutatnak csak Pécs térségében. Ha Pécs és Baranya nem akar ilyet a térségbe, akkor most kell ebben az ügyben lépni.

Az csak a minimum, hogy Pécs és a többi környékbeli település kapjon tájékoztatást a kutatás előrehaladásáról, az pedig nevetséges, hogy az atomtörvény által pofátlanul kicsi 100 méteres körben biztosított ügyfélstátusz módosításának szorgalmazása helyett mindössze fenntartja magának Pécs városa a jogot, hogy kifejthesse a véleményét. 

Az is szégyen, hogy a bodai térség országgyűlési képviselője Tiffán Zsolt és a Fidesz pécsi országgyűlési képviselői, Hoppál Péter és Csizi Péter sem jelentek meg a közmeghallgatáson, de nem volt ott a két pécsi MSZP-s országgyűlési képviselő, Tóth Bertalan és Szakács László sem, így azt is fontos leszögezni, hogy nem csak a Fidesz viselkedett gyáván a mecseki atomtemető kapcsán, hanem a szocik is, akik szokásukhoz híven szintén sunnyogtak olyan ügyekben, amiket ők is simán megcsinálnának, ha kormányon lennének. 

Mi mindenesetre továbbra is azért fogunk küzdeni, hogy Pécs és Baranya dönthessen arról létesüljön-e atomtemető a Mecsekben és ne épülhessen meg Paks2. 

Végül csak halkan jegyzem meg, hogy egyre többen vagyunk azok, akik rühellik, hogy rendre hülyének nézik őket, akik nem nézik el, ahogy szétlopja és nyomorba dönti a Fidesz az országot. Mi vagyunk azok, akik nem félünk Orbántól, Rogántól, Lázártól és egyetlen helyi döbrögitől sem. Mi fogjuk kitartó munkával és kiállással legyőzni a maffiaállamot, és ennek egyik hozadékaként elérjük azt is, hogy Paks2 ne valósuljon meg, és az Orbán-Putyin paktum sugárzó atomhulladékát ne a Mecsekben tárolják!

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr248193090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása