Berkecz Balázs blogja

Nem engedik közel az ENSZ megfigyelőit a menekültekhez

2015. október 06. 08:18 - BerkeczBalazs

Néhány napja a Migration Aid önkéntesei arról számoltak be, hogy elképesztő állapotok uralkodtak a menekülteket szállító szerelvényeken, ráadásul a hányatott sorsú gyerekek, nők és férfiak órákig kényszerülnek bezárva várakozni az álló vonatokon a határon, mire elindul a szerelvény az osztrák határra. Vasárnap kora délután én is elmentem a horvát határ közelében fekvő Magyarbólyba, hogy saját szememmel lássam mi történik ott. Az ENSZ megfigyelőivel találkoztam, egyikünket sem engedtek túl közel a menekültekhez. Közben az oroszok - több hiteles forrás szerint - nem az ISIS-t bombázzák, Szijjártó pedig az oroszoknak nyal. Hogy is van ez?

kepernyofoto_2015-10-06_8_14_15.png

Megérkezésemkor is figyelemre méltó rendőri jelenlét mellett zajlott a - feltehetőleg a beremendi határátkelőről - BKV buszokkal szállított menekültek vonatra való átszállása, amelyet négy ENSZ megfigyelő (UNHCR: Egyesült Nemzetek Szervezetének Menekültügyi Főbiztossága) is figyelemmel követett, akikhez én is odamentem, mivel a rendőrök nagyon udvariasan azt jelezték, hogy nem mehetek be az állomás területére. Mint kiderült, az ENSZ munkatársai is arra vártak, hogy a magyar hatóságok beengedjék őket az állomásra. Ők már régebb óta vártak a helyszínen, de még vagy fél órát álldogáltam én is a társaságukban, és beszélgettünk. Arra voltak kíváncsiak, hogy én mit gondolok erről az egész menekülthelyzetről, mi az Együtt álláspontja a kérdésben, valóban olyan lesújtó-e a magyar átlagember véleménye, mint ahogy azt a média sugallja.

img_1840.JPG

Elmondtam nekik, hogy szerintem egy szégyen, ahogy a Fidesz és az Orbán-kormány kezeli ezt a helyzetet, ezért elsőként éppen mi fogalmaztunk meg az Együttben egy olyan szakpolitikai javaslatot a menekültkrízisben, amely szerint a biztonsági szempontok szintén fontosak, szerintünk sem szabad számolatlanul beengedni mindenkit az unióba, de mindezt emberséges módon kell kezelni, és azoknak, akik valóban menekültek segítenünk kell, tisztességgel és emberségesen. Ehhez együttműködésre lenne szükség: tarthatatlan, hogy Görögország mindenféle ellenőrzés nélkül engedi be az EU területére a hozzá érkezőket, és Szerbia és Horvátország is hibázott. Ám a magyar kormány is, amely ahelyett, hogy felkészült volna a helyzetre, a közvélemény hergelésével töltötte az idejét. Ezért is indítottuk el annak idején a plakáttépési mozgalmat. És elmondtam nekik azt is, hogy a hitvány kormányzati hisztériakeltés ellenére a menekültekkel kapcsolatos hazai közvélekedés - a Publicus Intézet friss felmérése szerint - nem is olyan rossz, mert a magyarok többsége (64%) szerint kötelességünk segíteni a menekülteken, a menekülteket emberségesen kellene kezelni (52%), és az emberek több mint fele (52%) szerint nem indokolt fegyverrel nekirontani a menekülteknek. Ezek szerint Magyarország még mindig egy normális ország. 

kepernyofoto_2015-10-06_8_17_38.png

Majd végre jött egy készenléti rendőr, aki udvariasan jelezte, hogy most bemehetünk az állomásra. A peronon ekkor már csak a rendőri sorfal állt, minden menekült a zárt szerelvényen tartózkodott. Az ENSZ munkatársai szerettek volna felmenni a vonatra és beszélni a menekültekkel valamint megnézni, hogy milyen állapotok uralkodnak a szerelvényen, de nem mehettek fel, mondván: 2 perc és indul a vonat, ha akarnak beszélni velük, akkor az ablakon keresztül lehet (így persze esély sincs arra, hogy érdemben láthassák az ENSZ munkatársai milyen állapotok vannak a menekülteket szállító vonatokon). A menekültekkel folytatott rövid beszélgetésből kiderült, hogy többen az Iszlám Állam által uralt Moszul térségéből menekültek el, Svédországba tartanak és a vonat utasai közül többen már 4-5 órája üldögélnek ebben a szerelvényben és várnak a vonat indulására, amely kisvártatva elindult Hegyeshalom felé.

kepernyofoto_2015-10-06_8_12_27.png

Mindeközben a putyini Oroszország több hiteles jelzés szerint az Aszad-rezsimmel szemben fellépő katonai csoportok ellen intézett támadást ahelyett, hogy az ISIS kegyetlen erőit támadták volna.

Szijjártó Péter külügyminiszter mégis oroszul kezdte hozzászólását az ENSZ-ben. Mégis mit szimbolizál ez?!

És miért asszisztál ehhez a folyton kommunistázó, hazaárulózó fideszeses közeg?

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr947896514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása