Berkecz Balázs blogja

Ez nem a martonfaiak és a menekültek harca...

2015. augusztus 15. 08:21 - BerkeczBalazs

...hanem egy álszent kormány és egy semmibe vett nép küzdelmének újabb állomása

Sokan meglepődhettek azon, hogy felszólaltam azon a Jobbik által tocsogásig átitatott tüntetésen, amelyet a Martonfára tervezett menekülttábor ellen szerveztek augusztus 14-én Pécsre, a Széchenyi térre. Nem értek egyet semmiben a Jobbik zsigerien primitív és kirekesztő politikájával, de elmondtam amit akartam, mert fontosnak tartottam, hogy egy józan álláspont is elhangozzék, és mert szerintem elfogadhatatlan, hogy a Magyar Közlönyből kell megtudnia egy polgármesternek, hogy mit tervez a nemzeti együttműködésről álszenten papoló Orbán-kormány a falujában.
 És szerintem az is elfogadhatatlan, hogy valaki a martonfaiakat hergelje és állítsa szembe a menekültekkel, miközben ez az ügy nem a menekültek és a martonfaiak harca, hanem egy álszent kormány és egy semmibe vett, átvert nép küzdelmének újabb állomása.

Miután többen jelezték, hogy kíváncsiak lennének a tüntetésen elmondott beszédemre, ezért közreadom az eredetileg megírt változatot és egy videón megtekinthető az is, ahogyan végül elhangzott, és az, hogy erre miként reagáltak egyesek.

kepernyofoto_2015-08-14_21_22_33.pngKakas Éva és Heindl Péter pécsi civilek ezt írták egy transzparensre: "A martonfaiak nélkül tilos dönteni! Mondj nemet az idegengyűlöletre!!!" (kép forrása: pecsistop.hu)

Tisztelt Egybegyűltek!

Sokan meglepődhetnek azon, hogy felszólalok ezen a mai rendezvényen annak ellenére, hogy nem értek egyet semmiben annak a Jobbiknak a politikájával, akinek több képviselője szintén felszólal ma itt a Martonfára tervezett menekülttábor ügyében. A Jobbik az Együtt politikai ellenfele, szélsőséges érzelmektől fűtött gyűlöletpolitikájuk Magyarország mételye. Akárcsak a Fidesz-KDNP gyűlöletpolitikája. Közösen hergelik a népet, zsigeri ösztönökre, a gyűlöletre, az emberek gyarlóságára építkezve. Így népszerűsödnek, folyamatosan olyan ellenséget keresnek, akitől meg kell védeni a magyarokat. Most épp a menekültek azok, akiktől meg akarnak védeni minket. Azok a menekültek, akiket ordas csúsztatással bevándorlónak neveznek, pedig eszük ágában sincs hazánkban letelepedni. A Fidesz-KDNP és a Jobbik kommunikációja viszont két hete kettévált, amikor Orbánék minden egyeztetés és tájékoztatás nélkül eldöntötték, hogy két aprócska falu, Martonfa és Sormás mellett létesítenek ideiglenes menekülttábort.


Szerintem elfogadhatatlan, hogy a Magyar Közlönyből kell megtudnia egy polgármesternek, hogy mit tervez a nemzeti együttműködésről álszenten papoló Orbán-kormány a falujában.
 És amit tervez Orbán kormánya, az egyáltalán nem megnyugtató. Itt egy alig 200 fős kistelepülés szomszédjába, egy üres, infrastruktúrával ellátatlan telekre terveznek létesíteni egy 1000 fős menekülttábort.

Hiszen itt se víz, se villany, se semmi nincs. A projekt láthatóan előkészítetlen, miközben látszik, hogy ez az egész ügy így ebben a formában csak további feszültségeket szül. Ez nem jó sem a Martonfán élőknek, sem a menekülteknek, sem senkinek!


A menekülteket viszont segítenünk kell, ez emberi felelősségünk! Ezek az emberek ugyanis nem bűnözők, hanem - többségében - az Iszlám Állam kegyetlensége elől menekülő, szomorú sorsú gyerekek, asszonyok és férfiak.


A Közel-kelet, Ázsia és Afrika válságövezeteiből érkeznek egyre nagyobb csoportok Európa felé. Európa egész területére összesen 600 ezer ember jött 2014-ben, ez a szám egyáltalán nem drámai (az EU lakosságának alig több mint egy ezreléke). Az Európai menekültellátó rendszerek ugyanakkor nem ilyen mértékű menekülthullámra vannak kiépítve, a menekültnyomás szelektíven éri az egyes tagállamokat, ráadásul ennek mértéke várhatóan az őszig nőni is fog, és a téli hideg elérkeztével átmenetileg csökkenni. 

Magyarországon déli határainál kb. napi 1000 menekült lépi át a déli határt, ugyanakkor majdnem ennyien el is mennek. Akik Szegeden menekültstátuszért folyamodnak, azoknak közel fele pár napon belül elhagyja az országot, míg a 90%-a egy hónapon belül.

Míg korábban az áthaladó migránsok kevéssé kértek menekültstátuszt, ma a közel keleti és ázsiai migránsok szinte mindegyike él ezzel a kérelemmel, ami nagyon megterheli a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal rendszerét. Ettől függetlenül a menekültek többsége továbbmegy nyugat felé, így az eljárások legnagyobb része eredménytelenül zárul, mert a menekült eltűnik a BÁH szeme elől.

Vagyis: Magyarország egyértelműen tranzitország és nem célország. És – az eddigi tapasztalataink szerint - a menekültek békés emberek és nem jelentenek veszélyt a magyar lakosságra. A pár héttel ezelőtti debreceni konfliktus is egy személyes konfliktus következménye volt, amely nem a helyi lakosság ellen irányult, és eddig nem bántottak egyetlen magyar polgárt sem.

A hazai táborokon belüli túlzsúfoltság azonban érthető módon növelheti a feszültséget az ott élőkben és ez a zsúfoltság érthető módon megijeszti a helyieket is, akik többnyire nincsenek hozzászokva ilyen sok külföldi jelenlétéhez. Ennek ellenére sokatmondó az, hogy idén lényegében semmilyen konfliktus nem volt a határ menti településeken élők és amenekültek között.

A déli határoktól a Magyarországra illegálisan belépő, menekültkérelmet benyújtó személynek befogadóállomásra vagyis menekülttáborba kell utaznia (ilyen van Debrecenben, Bicskén, Nagyfán, Vámosszabadiban, Salgótarjánban stb.), de a határtól a táborokba való eljutás nehézkes. A hatóság nem megfelelően készíti fel az útra a menekülteket: nem kapnak megfelelő (anyanyelvi) tájékoztatást, többnyire este viszik ki őket a vasútállomásra, a táborok kilométerekre vannak a céltelepülés vasútállomásától. A magyar hatóság sokszor szétszakítja az együtt érkezőket, ezek a családok Budapesten próbálnak – próba szerencse alapon – egymásra találni, ezért is várakoznak a fővárosban ilyen nagy számban. És itt várják azt a valakit is, aki segít nekik továbbmenni nyugat felé.

Nagyon sokan vannak azok is, akik a túlzsúfolt menekültbefogadó állomásokon próbálnak felkészülni az újabb indulásra. Ezért fontos új, ideiglenes, de a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő, kisebb létszámú (maximum 500 fős) táborokat létrehozni az ország területén, de nem mindegy hogy hol. A menekültek ellátását emberi módon, hatékonyan kell megoldani, viszont fontos a táborok és azok környezete közti egyensúly is, ezért egyetlen települést sem szabad túlterhelni menekültekkel. Ezért nem támogatható a kormány azon elképzelése, hogy két kistelepülésen tervez ideiglenes befogadóállomást telepíteni.

A kormánytól ezért azt követelem, hogy tisztességgel, a lehetséges helyszínek lakosaival történő érdemi egyeztetésekkel, a lakosság és a menekültek érdekeinek figyelembevételével találják meg azokat a helyszíneket, ahol befogadóállomást létesítenek. Ne így!

A martonfaiaktól pedig azt kérem, hogy hallgassanak a józan eszükre, és ne üljenek fel az uszításoknak. Az, ami miatt ma itt vagyunk nem a menekültek és a martonfaiak harca, hanem egy álszent kormány és egy semmibevett, átvert nép küzdelme.

Akármi is lesz ennek a harcnak a vége, az már biztos, hogy Orbánék vesztettek. A kérdés csak az, hogy egy boldog vagy továbbra is gyűlölködő, a másikban folyton csak hibát és ellenséget kereső nép leszünk-e, vagy egy olyan nemzet, aki képes végre megtalálni azokat a közös értékeket, amelyek mentén együtt tud élni és boldogulni mindenki származástól, vallási és politikai meggyőződéstől függetlenül. Én ezért dolgozom.

Szerencsére minden gyűlöletkeltés ellenére sokan vannak Pécsett és az ország más településein is azok, akik önzetlenül segítenek. Minden elismerésem az övék!


 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr537707692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása