Berkecz Balázs blogja

Valami eltört a Fidesz-KDNP-ben?

2015. július 19. 02:00 - BerkeczBalazs

Szavazz arról, hogy szerinted mi várható a jobboldalon

Néhány hete feloszlatott egy rakás helyi szervezetet a Fidesz, miközben Orbán jobbkeze, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János is a kormányzati munka kudarcairól beszélt egy fórumon. A Fidesz egyik megyei elnöke és országgyűlési képviselője maffiózónak nevezte az övéit, akik osztják az észt és a "lóvét", majd a héten az egyik KDNP szervezet vezetője és csapata átment a Jobbikba. Vona szerint már csak egyetlen ellenfele van a Jobbiknak, az pedig a Fidesz. Az a Fidesz, aki az utóbbi időben gerinctelen módon tolja az idegengyűlölő kampányt és a Jobbikhoz mérhető stupidsággal bont le minden európai jellegű korlátot az országban és cibálja bele hazánkat egy olyan posványba, ahol nem csak szó nélkül el lehet lopni a nyugdíj kasszát, a magyar földet, a dohányárusítás jogát, a befizetett adóforintokat és az unió euró milliárdjait, de bárkit ki lehet kiáltani a nemzet ellenségévé.

kepernyofoto_2015-07-16_20_30_41.png

Nézzük először, hogy tett-e valamit a riasztó helyzetben lévő államért a nagy őszinteségi rohamot kapott Lázár?

Gondolom sokan emlékeznek a hírre, miszerint Lázár János júniusban Szekszárdon járva magához képest igen őszintén beszélt az elmúlt négy év hibás kormányzati politikájáról. Ezen a fórumon - többek között - olyan beismerést is tett, amely a hazai jogalkotás hátterét, az e mögött meghúzódó lobbiérdekeket érinti. Szabó Szabolccsal, az Együtt országgyűlési képviselőjével szerettük volna megtudni, hogy mire jutott az elmúlt hetekben abban az ügyben, ami miatt meg akart nyílni a lába alatt a talaj, és amiről anno így fogalmazott:

"Nehogy azt gondolják, hogy ez a jogszabály tömeg, amiben élünk az véletlenül jött létre. Én azt tanultam meg egy év alatt, amióta miniszter vagyok, hogy ezeken a jogszabályokon keresztül érdekcsoportok érvényesítik a saját maguk szempontjait. Most nem a törvényekről beszélek csak, hanem ott is kézzel fogható, és a törvények talán a legtranszparensebbek ebből a szempontból, hanem egy kormányrendelet vagy végrehajtási rendelet az, amikor föláll egy építész Kecskemétről, és megkérdezi tőlem, hogy - és a pofámról égett le a bőr és kinyílt alattam a talaj - mondjam már meg azt, hogy kistéglából miért nem lehet kéményt építeni, három éve miért hozott a Fidesz-kormány olyan szabályt, hogy csak két meghatározott típusból lehet kéményt építeni ebben az országban? Hogy ez miért van? És két napi nyomozás után megtudtam, hogy ki volt az a két külföldi cég, akik ezt a jogalkotásban elérte. A pofámról égett le a bőr, a föld kinyílt a lábam alatt, hogy ilyen pofátlanságra képesek vagyunk. Ez valamikor 2011-12-ben történt. Pontosan ezen a jogszabályi szinten történnek izgalmas dolgok adott esetben, amire már mindenki legyint, mert a miniszter sohasem olvassa el, amikor aláírja, félreértés ne essék, mert ez nem az ő szintje."

Ennek alapján a következő kérdésekkel fordult Szabó Szabolcs képviselő Lázár miniszterhez:

- Konkrétan mely kormányrendeletek, végrehajtási rendeletek és jogszabályok érintettek még az Ön által ismert ügyekben?

- Milyen intézkedéseket tett annak érdekében, hogy az Ön által említett lobbiérdekek ne érvényesülhessenek, vagy legalább kisebb mértékben legyenek befolyással a hazai jogalkotásra? A megfelelő fórumokon és a döntéshozó személyeknek jelezte-e tapasztalatát, hangot adott-e véleményének?

- Melyik két külföldi cég volt az, amelyik az Ön által említett ügyben befolyással bírt a jogalkotásra?

- Folyik-e vizsgálat az említett ügyben, és ha igen, akkor mikor indult, milyen jogcímen és milyen szakaszban van az eljárás? 

- Tervezi-e Miniszter úr a lobbitevékenységet szabályozó 2010. évi CXXXI. törvény módosítását annak érdekében, hogy az ilyen és ehhez hasonló érdekérvényesítések hazánkban ne vagy csak kisebb mértékben forduljanak elő?

- Tett-e javaslatot arra, illetve a kormányon belül folyik-e valamilyen előkészítő munka arra vonatkozóan, hogy a kormányrendeletek, illetve a végrehajtási rendeletek minél transzparensebbek legyenek?

A válasz nagyon leegyszerűsítve: "Szeretném megköszönni a lehetőséget, amelyet az Együtt biztosít számomra, hogy erről a lényeges kérdésről tájékoztatást nyújthassak." Majd hosszú terelő jellegű duma az építésügy reformjáról szóló egyeztetésekről, de egyetlen konkrét válasz nem érkezett egyetlen konkrét kérdésre sem (hacsak nem vesszük konkrét válasznak az utolsó kérdésre vonatkozóan azt, hogy Lázár örömmel számol be Szabó Szabolcsnak arról, amit a szekszárdi beszéd óta tudunk, és ami az ominózus levél apropóját is adja: az építésügy reformját érintő javaslat közigazgatási egyeztetése jelenleg az MMK és a MÉK bevonásával zajlik). 

Gondolom a kerítésépítés körüli erőlködés köti le a xenofób Lázár erejét, aki a Fidesz udvari bolondjának arról vallott a minap, hogy szerinte el kell menni a nagyfai menekülttáborba és meg kell nézni, hogy milyen emberek érkeznek menekültként az országba, és fel kell tenni a kérdést, hogy Európa tőlük lesz-e erősebb vagy gazdagabb. A cinikusan vigyorgó Lázár szerint nem igaz, hogy ezektől az emberektől gazdagabbak és többek lennénk itt Európában, és az is tévedés, hogy ezek az emberek részesülni akarnak az európai életszínvonalból, és szó sincs arról, hogy ezek az emberek politikai menekültek lennének.

Tiffán is sunyít

Itt van a blogomon indított szavazás eredménye arra vonatkozóan, hogy a kedves olvasók szerint kitálal-e Tiffán Zsolt, aki jelen állás szerint - ahogy az borítékolható volt - hallgat az általa megfogalmazott maffiavádról (Tiffán, a Fidesz baranyai elnöke azt írta egy Facebook posztjában, hogy tudja, hogy kik osztják az észt és a lóvét az övéi közül, sőt felhívta Orbán Viktor miniszterelnök figyelmét: Viktor! Vedd már észre! Ezek maffiózók! Tiffán arról is értekezik, hogy belső háborúk zajlanak a Fideszben: Helyosztás zajlik: egyszer ez, egyszer az az erős ember. Ha valaki persona non grata, akkor társai az ellenzéki sajtó segítségével próbálják lejáratni).

kepernyofoto_2015-07-16_19_34_04.pngDe, Tiffán miért állt meg a Facebookos picsogásnál? Miért nem tesz feljelentést? Vajon a Pintér által irányított rendőrségben, a Polt által vezetett ügyészségben vagy Orbánban nem bízik? Amúgy a meghatározó többség (58,5%) szerint a főnöke tanácsaitól függ, hogy megnevezi-e és feljelenti-e az általa maffiózóknak mondott kollégáit. 

Szétesés és radikalizálódás

Pár hete adott hírt a Népszabadság arról, hogy "a Fidesz erős emberei szétcsaptak több olyan vidéki alapszervezetnél, amely rövidebb-hosszabb ideje konfliktusokkal terhelten működik. Van, ahol az önkormányzati választásokon elszenvedett vereség tette be a kaput, máshol a helyi vezető kiskirályságát elégelték meg". Edelényben, Ózdon, Szombathelyen, Esztergomban, Hajdúdorogon, Pakson, Sásdon és Szigetváron is feloszlatták az alapszervezetet. Utóbbi városban állítólag sokan vissza sem léptek a Fideszbe.

Erre most azt írja a hvg.hu, hogy "tovább tart a zűrzavar a szigetvári jobboldal körében, miután a Fidesz a tavaly őszi katasztrofális választási eredmény után már feloszlatta helyi szervezetét. A KDNP-t helyben több mint két évtizedig vezető Szentesi Jánosné a kisebbik kormánypártot elhagyva a Jobbik városi szervezete élére igazolt".
kepernyofoto_2015-07-17_0_28_30.png

A Jobbik elnöke máris azzal állt elő, hogy "a nagy néppártnak, amilyenné a Jobbik vált, az az erőssége, hogy képes különböző karaktereket integrálni és a feladataikat megtalálni" (sic!) és Vona szerint pártjának mára csupán a Fidesz az egyetlen ellenfele. (Ha az amúgy is vérszegény KDNP tagjaival erősítenek vidéken, akkor van is mitől rettegni.)

kepernyofoto_2015-07-19_1_37_15.png(kép forrása: www.facebook.com/sajtoszabadsagert)

Valóban: idiotizmusban, dilettantizmusban és gyűlöletkeltésben nincs nagyobb ellenfele a Jobbiknak a Fidesznél.

Az a Fidesz, aki az utóbbi időben gerinctelen módon tolja az idegengyűlölő kampányt és a Jobbikhoz mérhető stupidsággal bont le minden európai jellegű korlátot az országban és cibálja bele hazánkat egy olyan posványba, ahol nem csak szó nélkül el lehet lopni a nyugdíj kasszát, a magyar földet, a dohányárusítás jogát, a befizetett adóforintokat és az unió euró milliárdjait, de bárkit ki lehet kiáltani a nemzet ellenségévé.

A Jobbik hatalomra kerülésekor - az Y-GEN elemzése alapján - ez várna Magyarországra: értelmetlen megaberuházások lakossági bankbetétekből, 12,5 %-os GDP-arányos éves költségvetési hiány, elszálló államadósság, a romák szegregált oktatása, a melegek üldözése, az áltudományok és összeesküvéselméletek reneszánsza, csendőrség és a Magyar Gárda a "cigánybűnözés" ellen, kilépés a NATO-ból és talán az EU-ból is. A 21. századi fejlett Magyarország esélyének vége.  

A szélsőjobbal minden bizonnyal még nagyobb baj zúdulna hazánkra, mint a görögökre Ciprasz és a szélsőbalos Sziriza dicstelen kormányzása idején.

Felelősen gondolkodó magyar állampolgár nem akarhatja ezt, ugye? 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr397636618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása