Berkecz Balázs blogja

Kivel és miről konzultáljon Orbán?

2015. április 25. 07:58 - BerkeczBalazs

A bevándorlás problémáiról konzultálna a Fidesz, de Paksról és az atomtemetőről nem

Vannak, akik szerint a Fidesz által közel két évtizede folytatott demagóg, álnemzeti politika összefüggésben van a szélsőjobb térnyerésével. Ön egyetért ezekkel a véleményekkel?

Olvasta, azt a sok rosszindulatú, kérdésbe csomagolt rasszista állásfoglalást, amivel Orbánék nemzeti konzultáció címén fogják az ország népét zaklatni?

Az Együtt szerint a közpénz értelmetlen pazarlása és olcsó demagógia a menekültügyben nemzeti konzultációt tartani. Miközben Orbán Viktor elvesztette bátorságát és kormányzóképességét is, a Fidesz és a kormány népszerűségvesztését úgy próbálja megállítani, hogy jobbikos nyelven beszél a választókhoz, ezzel azonban a nemzeti érdekkel ellentétesen cselekszik, mintha jobbikos volna.

orban113.gif

Viszont azokban az ügyekben, ahol konzultálni kellene, nem konzultál a Fidesz, sőt titkosít és hárít

Már több, mint egy hónappal ezelőtt fordultam levélben Baranya vezető Fidesz–KDNP-s politikusaihoz a mecseki végleges nukleárishulladék-tároló tervezett létesítésével kapcsolatban megfogalmazott kérdéseimmel. Páva Zsoltnak, Pécs polgármesterének, Nagy Csabának, a megyei közgyűlés elnökének, valamint Tiffán Zsolt, Csizi Péter, Hargitai János, Hoppál Péter és Bánki Erik országgyűlési képviselőknek írt levelemmel - többek között - arra szerettem volna választ kapni, hogy támogatnák-e a nukleáris hulladék mecseki tárolását?

Tiffán Zsolt - a bodai térség fideszes országgyűlési képviselőjének - válasza ma érkezett meg. Eddig csak ő válaszolt (azaz a kérdéseimre konkrétan nem válaszolt), konkrétumoktól mentes levelében ez a kedvenc bullshit mondatom: "A paksi bővítéssel és a radioaktív hulladéktározók létesítésével a Kormány olyan társadalmi előnyöket nyújt, amelyek értéke jóval meghaladja az ezzel vállalt kockázat társadalom által elfogadott mértékét." A Fidesz megyei elnökeként is funkcionáló Tiffán a levél végén még azt is megjegyzi, hogy "az atomenergetikai-felügyeleti szervek döntéseiben a lakosok közmeghallgatás útján maguk is részt vehetnek". Mindez azért érdekes, mert az atomenergetikai törvény módosításában a Tiffánt is magába foglaló fideszes többségű országgyűlés 100 méteres térségben szabta meg az érintettek körét, ami egy nyilvánvalóan minden szakmaiságot nélkülöző, kirekesztő megoldás. Tiffán álláspontja azért is újdonság, mert - ahogy a hvg.hu írja - a pécsi közgyűlés fideszes többsége épp április 23-án szavazta le az LMP-s Keresztes László Lóránt javaslatát egy május végén megtartandó közmeghallgatásról.

Egyébként április 23-án még úgy tűnt, hogy Páva Zsolt fideszes polgármester kezdeményezésére a pécsi önkormányzat eltörölné Szervezeti és Működési Szabályzatából a közmeghallgatások lakossági kezdeményezésének lehetőségét. A pécsi városvezető szerint egy törvénymódosítás kényszeríti változtatásra a helyhatóságot, viszont szerintem arról van szó, hogy Páva Zsoltot nem érdekli, mit akarnak a pécsiek. A szabályozást minden jel szerint azért akarta megváltoztatni, hogy elvegye a közügyekbe való beleszólás lehetőségét a polgároktól. Azért tervezték ezt éppen most, hogy akadályt gördítsenek a Bodára tervezett atomtemető elleni tiltakozásnak. A pécsi polgárok ugyanis éppen közmeghallgatásért gyűjtenek aláírásokat, a NeMecsek Mozgalom kezdeményezésére. Végül a heves indulatokat érezve mégsem szavazta meg a pécsi közgyűlés többsége a módosítást.

Közmeghallgatást és tisztességes tájékoztatást viszont most sem akarnak Páváék. Az előzmények alapján nagyon úgy fest, hogy a pécsi fideszeseket ugyanúgy nem érdekli, mit akarnak a pécsiek, ahogy az Orbán-kormányt sem érdekli, mit akarnak a magyar polgárok. Ehelyett a szájukba adnák a válaszokat, mondván, hogy "a Magyarországon nukleáris tevékenységek által érintett térségekben kétévente megtartott általános közvélemény-kutatások alapján az emberek többsége nem támaszt kifogást a telephelyek ellen".

kepernyofoto_2015-04-24_15_00_08.png

Nos, kedves Tiffán és Páva Zsoltok, ha önök szerint olyan nagyon támogatják a tervezett atomtemető térségében élők a beruházást, akkor miért nem mernek még egy közmeghallgatást sem tartani Pécsett? 

Attól tartok, hogy a Fideszre jellemző sunnyogás folytatódik akkor is, ha a tubesi radar elleni hatékony akcióból levezetve tudhatják, hogy ha a pécsieken múlik, akkor nem lesz atomtemető a környéken és azt is sejthetik, hogy ez a hozzáállás nem sok jót hoz a baranyai Fidesznek.

Mi mindenesetre folytatjuk a bodai atomtemető ellen megkezdett aláírásgyűjtést! Meg fogjuk akadályozni, hogy Paks2 sugárzó atomhulladékát a Mecsekben tárolják!

Az állítólag április 28-án Pécsre utazó Orbán Viktor pedig gondolja át Paks2 és a bodai atomtemető ügyét, és ha nem érti meg, hogy Baranyában ezzel az atomtemetős üggyel nagy fába vágta a fejszéjét, akkor konzultáljon a pszichológusával is.

 

 

(a gif forrása: vastagbor.blog.hu)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr187396736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása