Berkecz Balázs blogja

Nem csak nekünk nem tetszik Paks2?

2015. március 13. 07:15 - BerkeczBalazs

"Az Európai Bizottság nem járul hozzá, hogy Magyarország a Roszatomtól szerezze be a nukleáris fűtőanyagot Oroszországból." - írja a 444.huFinancial Times nyomán. Állítólag erről már egy hete megszületett a végleges döntés, de a kormány eddig erről is sunyított, ahogy évtizedekre titkosította a Paks2-vel kapcsolatos anyagokat is.

Ha valóban megakadályozza Brüsszel a paksi beruházást, akkor azt kell mondjam, hogy ez egy nagyon jó hír! Az Együtt kezdettől fogva elutasítja a paksi bővítést, mert az a magyar nemzeti érdekkel ellentétes. Hazaárulással érne fel, ha Orbán Viktor egy Vlagyimir Putyinnal kötött titkos paktum keretében, évtizedekre orosz energiafüggőségbe taszíthatná Magyarországot, miközben az orosz államkölcsön felvételével eddig soha nem látott szintre emelte az államadósságot.

A paksi beruházás azonban nem csak az előkészítés eddigi menete miatt ellentétes hazánk érdekeivel, hanem azért is, mert az ott előállított energia drágább lesz, mintha hazai megújuló energiaforrásból vagy a nemzetközi piacon szereznénk be.

És ha ez még nem lenne elég felháborító, akkor most úgy fest, hogy a kormány a tervezett új paksi blokkokban keletkezett atomhulladékot a Mecsek gyomrában tervezi véglegesen tárolni (már amennyiben a beruházás valaha mégis megvalósul); annak ellenére, hogy Orbánék az EURATOM irányelve alapján úgy is megállapodhattak volna Putyinékkal, hogy Oroszországban legyen a végleges elhelyezése a fűtőelemeknek.

Ez utóbbi hírtől sem a Pécs környékén élők, sem mások nem lehetnek túl nyugodtak, hiszen eddig feltehetőleg nem izgatta olyan sok polgártársunkat az, hogy valahol a messzi távolban, az oroszoknál mi történik a Pakson elhasznált fűtőelemekkel, de ha itt lesznek elhelyezve az országban, akkor nyílván az orosz környezetvédelmi helyzet miatt kevésbé aggódók számára is más megvilágítást kaphat Paks2 megépítésének kérdése.

Ne legyen így, de ha valamilyen balszerencse folytán mégis megépülne Paks2, akkor nagy valószínűséggel - egy kis oroszországi kitérővel - 2050 körül már vissza is kerülnek a nálunk elhasznált fűtőelemek, és onnantól kezdve folyamatos felügyeletet, törődést és pénzt igényelnek több tíz- vagy százezer éven át. Mégis ki tudja azt garantálni, hogy ez a tárolás mindig rendben történik majd? Hogy a következő párezer évben nem lesz olyan baleset vagy vis maior helyzet, ami miatt komoly sugárszennyezés éri a környéket? Nyílván senki, - többek között - ez is a baj az atomenergiával. Jávor Benedek korábbi megfogalmazásával élve: ez egy atomrulett.

Mivel nem ismerjük az Orbán-Putyin paktum részleteit, ezért azt sem tudjuk, hogy például az atomhulladék kapcsán felmerülő tetemes költségekkel számoltak-e. 

Most már tényleg ideje befejeznie a kormánynak a sunyítást!

Akárhogy is alakul a paksi beruházás körüli huzavona, mindenkinek, aki Pécs és Boda körzetében él fontos lenne azonnal választ kapnia az alábbi kérdésekre:

  • Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere szerint helyes lépés lenne-e a fűtőelemek baranyai tárolása?
  • Páva Zsolt tájékozódott-e a kormánynál arról, miért így állapodtak meg az oroszokkal?
  • Tiffán Zsolt, Csizi Péter, Hargitai János és Hoppál Péter, baranyai fideszes országgyűlési képviselői támogatják-e a nukleáris hulladék mecseki tárolását?

Elég volt a félrebeszélésből! Orbánék haladéktalanul tárják a nyilvánosság elé a paksi paktummal valamint az atomhulladék elhelyezésével kapcsolatos vizsgálatokat!

 

(kép forrása: Balogh László / Reuters)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr907263989

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Berkecz Balázs: Nem csak nekünk nem tetszik Paks2? 2015.03.13. 08:52:01

Ha valamilyen balszerencse folytán mégis megépülne Paks2, akkor nagy valószínűséggel – egy kis oroszországi kitérővel – 2050 körül már vissza is kerülnek a nálunk elhasznált fűtőelemek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása